Grădiniţa Kisherceg Miercurea CiucGrădinița "Kisherceg" a fost înființată în 1976, când clădirea a fost proiectată ca grădiniță, în conformitate cu gustul vremii. În primăvara anului 1998, a primit numele actual; noi am ales și am dat grădiniței noastre numele care credem că i se potrivește cel mai bine. Metodele și procedurile noastre se bazează pe pedagogia Montessori. Programele educaționale speciale - Eco-pivnița, Educație pentru o viață sănătoasă, Educație pentru valorile umane generale, Îngrijire tradițională - și programul de pedagogie alternativă pas cu pas sunt elementele principale ale activităților noastre de predare și învățare. Împrumutând ideea din declarația de misiune a grădiniței, putem spune că misiunea principală a instituției noastre este de a:
- să le oferim copiilor din grădinița noastră un mediu material, uman și emoțional optim,
- în care fiecare copil să se dezvolte în raport cu sine însuși și, în același timp, să se simtă acasă în comunitate;
- viața școlară să fie un succes pentru toți copiii noștri, acesta fiind principalul obiectiv al grupelor noastre preșcolare special organizate.
- Iar viitorul adult nu va fi un subordonat, ci un corp de oameni capabili și dornici să preia controlul asupra propriei vieți


Despre grădiniță, din păreri ale colegelor și părinților:

Grădinița Kis herceg, fosta Grădiniță nr. 20, mi-a devenit a doua casă, căci pe toți 39 de ani de serviciu, le-am petrecut acol, la aceeași instituție. Cariera mea și grădinița, au pornit împreună, în 1976. Mult am trăit și mult am văzut!Amintirie, cu trecerea timpului,  devin tot mai frumoase! Numai cu recunoștință a rămas în inimă, pentru acele decenii! Am avut parte de foarte multe bucurii și am primit multă dragoste din partea copiilor, a părinților și a colegelor. Am fost un colectiv închegat, ne-am împărțit bucuriile și tristetiile. Știam, cu toții, că a oferi un bine- este un lucru bun! Pe scurt: a fost frumos, a meritat să lucrez toată cariera mea la această grădiniță, atât de dragă multora!

Silló Margít
colegă pensionară
Copilul meu a iubit foarte mult această grădiniță. Stiam de la început, că este cea mai bună instituție în ceea ce privește pregătirea pentru școală. Grădinița întruchipează tot ce are nevoie un copil să fie echilibrat, fericit, sănătos în spirit și corp ca la sfărsitul grădiniței copilul să înceapă școala cu încrederea în sine, cu cunoștinte și experiențe  mult dezvoltate.

Miklós Magdolna Mónika
părinte
În totdeauna am avut numai acest loc de muncă. Întreaga mea carieră de educatoare, se leagă de Grădinița „Kis herceg”. Aproape jumătate de secol. Grădinița „Kis herceg” este deci parte din viața mea. Iubesc această grădiniță. Și pot lăuda numai pentru tot cea ce a fost, pentru cum este acum și pentru după speranțe, va fi ea în viitor.  A trăit începând de la specificul anilor comunismului, foarte multe tipuri de coordonări, multe greutăți în existență, pericolul desființării, dar a rămas pe picioare.  Știu, că această grădiniță, a reușit să facă față tuturor greutăților și a reușit să fie neclintită în a-și realiza responsabil obligația asumată: educatia timpurie, în aproape un secol, ca instituție cu personalitate juridică. Momentan, este unitatea de învățământ, de nivel de educație timpurie, cu cea mai mare capacitate de școlarizare din Miercurea-Ciuc, cu ofertă educațională variată, cu o infrastructură în totalitate reînnoită în 2020-21, care a fost și va rămâne o instituție de seamă de educație timpurie, a municipiului nostru.

Kedves Ildikó
director
Top